Kerékpártúrák a Keszthelyi-hegységben

8313 Balatongyörök, Sport, Aktív

Balatongyörökről kiindulva a Keszthelyi-hegységben nehezített terepen is van lehetőségünk a bringázásra.

Balatongyörökön egyenesen a falu főutcáján haladva, majd a 71-es úti körforgalmon átkelve szintén egyenesen haladva jutunk a szalonnasütőkig. Ez a mintegy 3 kilométeres táv.

A szalonnasütőnél pihenők és játszóeszközök várják a megfáradt bringásokat. Ebből a pontból kiindulva számos látnivaló érhető el, többnyire azonban emelkedő terepen, kissé nehezített útvonalon. A Bél Mátyás-kilátó, Batsányi-kilátó, Szobakű barlang, Büdöskút is megközelíthető.

Balatongyörök – Szigliget – Hegymagas – Tapolca – Lesencetomaj – Vállus – Büdöskút – Balatongyörök (kb.: 35 km)

A magas szintkülönbségek ellenére kezdőknek is ajánlott az egyik legszebb útvonalon haladó túra, amely a Keszthelyi-hegységben halad. A bicikliútról az alsógyenesi strandnál észak fele kell fordulni, a körforgalomnál a Faludi utcán egészen a falu széléig, ahonnét egy rövid szakaszon földút vezet az erdészeti útra. A következő szakasz kissé meredek, de a táj mindenkit kárpótol. Kisebb emelkedők és lejtők váltják egymást egészen a Büdöskúti pihenőig. Innen már kellemes lejtő következik, árnyas erdőben, egészen Balatongyörökig.

Aki jó kondiban van, annak ajánlható még a Bél Mátyás kilátó megmászása. Ez már szinte Balatongyörök, aki azonban még tekerne, visszaindulhat Keszthelyre, egy délutáni ebédre, vagy korai vacsorára, amelynek elköltése után érdemes hajóval visszatérni Balatongyörökre. Délután, kora este a tó vizén csodálatos színek játszanak. A kb. 40 perces út alatt kipihenhető a biciklizés össze fáradalma is. A táv biciklivel kb.: 35 km.

Balatongyörök – Balatonmáriafürdő – Fenékpuszta- Keszthely – Gyenesdiás – Vonyarcvashegy – Balatongyörök (kb. 40 km)

Ha még Büdöskút előtt Vállus felé kanyarodunk, néhány keményebb emelkedő vár ránk. Várvölgyön a Lesencék felé kanyarodva igazi vidéki látkép tárul elénk, szőlőskertekkel, sűrű erdőkkel.

Válluson az erdőben Büdöskútig erősebb emelkedő vezet az arborétumig. Időben és távolságban is pont ideális pihenésre az esőbeállóval, tűzrakóhellyel és padokkal felszerelt túrapont. Igazi erdei hangulat várja az ide érkezőt, hűvös erdei levegővel, félhomállyal. Olykor egy-egy vad is megfigyelhető, ha nem zavarjuk meg az erdei csendet. Büdöskúttól balra haladva Balatongyörök kb. 5 kilométer még.

Az útvonalról számos helyen le lehet térni, egyéb látnivalókat megtekinteni. Erdei táblák jelzik, hol milyen látnivaló található. Bringázási útvonalakban bővelkedik a térség, melynek csak a kreativitás és a fizika erőnlét szabhat határt. A táv biciklin kb.: 40 km.

 

Képek a közepes kerékpártúráról

Megosztás Email