Balatongyörök barlangjai

8313 Balatongyörök, KirándulásSport, Aktív

Balatongyörök barlangjai

Szobakű-barlang

Balatongyörök fekvésénél fogva rendkívül szerencsés helyzetben van. Nem csak a tó, a Balaton nyújt az ide látogatóknak vizuális élményt, hanem a falu másik szélén emelkedő Keszthelyi-hegység is. A Keszthelyi-hegységben, adottságainak köszönhetően számos kisebb-nagyobb barlang is rejtőzik. Ezek közül több is a község környékén található. Az egyik legismertebb a Szobakű barlang.

A barlang a község főutcáján, majd a Mogyorós utcán továbbhaladva, a faluközponttól mintegy 5000 méterre helyezkedik el. A szalonnasütőhöz érve, a műúton 1200 métert továbbhaladva a kettes kilométerkőig kell eljutni. Innen jobbra, a földútra letérve 1700 métert kell É-ÉNY-i irányba gyalogolni. A célnál nyiladék vezet fel a szemközti hegyre. A kis hegyet megmászva a jobboldali völgyben 150 métert kell haladni, jobbra tekintve a mohás sziklák között rejtőzik a barlang.

Maga a barlang 6-8 méter magas, 2-3 méter széles, felfelé keskenyedik. Egy dolomitszikla hasadékában található, melynek bejárata egy méter széles és négy méter magas. Sziklafala ásványok jelenléte miatt sárga és zöld árnyalatokban pompázik, amely főleg napsütésben nyújt egyedi látványt. A Szoba kői víznyelő barlang egy különálló három méter mély víznyelő. A barlangok a Keszthelyi hegység legfontosabb, már feltárt barlangjai közé tartoznak.

Csodabogyós barlang

A Csodabogyós barlang Balatongyörök és Balatonederics határán, a Keszthelyi-hegység fáinak rejtekében található. Magyarország tizedik leghosszabb feltárt barlangja. Nevét a bejáratánál található örökzöld cserjéről, a szúrós csodabogyóról kapta. Hasadékaiban, aknáiban cseppkövek találhatók, járatai könnyen járhatóak, kiválóan alkalmasak oktatási célokra is.

Látogatása csoportokban történik, normál nehézségű útvonalon, amely gyerekek (10 év felett) számára is megfelelő, valamint extrém túrán, amelyet gyakorlott felnőtteknek ajánlanak. Az alaptúra 1,5-2 órás, az extrém túra 3,5-4 óra.

Látogatása kizárólag barlangászoverallban, fejlámpával és védősisakkal, szakképzett túravezetőkkel lehetséges. A 393 méteres tengerszint feletti magasságon fekvő barlang eddig feltárt szakasza több mint 5 km hosszú, felügyeletét a Balaton Felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága látja el. (www.csodabogyos.hu).

Képek a balatongyöröki barlangokról

Megosztás Email