Art Piknik – Galaxisok és Galaxishalmazok

2024. szeptember 5. 18:00 - 19:008313 Balatongyörök, Kossuth Lajos utca 29.

Kiss László csillagász előadása

Vendégünk: Kiss László akadémikus, Prima Primissima- és Széchenyi-díjas fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, kutatóprofesszor, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.
Ismeretlen erők mozgatják az Univerzumot: a sötét anyag és sötét energia nyomában.
2023 közepén indult az Európai Űrügynökség új űrteleszkópja, a Euclid, amelynek célja a Világegyetem mindeddig legrészletesebb háromdimenziós térképének elkészítése. A program nagy ígérete, hogy a mindmáig rejtélyes sötét anyag és sötét energia természetéhez közelebb juthatunk a nagyléptékű anyageloszlás feltárásával. Mi az, aminek van tömegvonzása, de nem látjuk? Mi az, ami gyorsítja az Univerzum tágulását, de ezen hatásán túl semmit nem tudunk róla? Valamit valahol nagyon nem értünk és ezeket a kérdéseket fogjuk körbejárni Kiss László Széchenyi- és Prima Primissima-díjas csillagász vezetésével.
Rendezvényeinken kép-és videófelvételek készülnek, melyeken felismerhetők, beazonosíthatók lehetnek az azon szereplő személyek. A felvételek az önkormányzat által kiadott újságban, valamint a szervező intézmények weboldalain, közösségi médiás felületein felhasználásra kerülhetnek. Az adatkezeléssel kapcsolatban részletes tájékoztató a helyszínen elhelyezett közleményben található.
Megosztás Email