Túraútvonalak

8313 Balatongyörök, KirándulásSport, Aktív

A Keszthelyi-hegység és a Balaton találkozása Balatongyöröknél csodálatos környezetet hozott létre.
A hegység ideális túrázásra, számtalan lehetőség van családoknak, kisgyermekkel, vagy hosszabb útvonalra vágyóknak, nehezebb terep iránt érdeklődőknek, de könnyebb útvonalat keresőknek is.

A lehetőségek száma szinte korlátlan. Számos kilátó, barlang, látnivaló csalogatja a természet szerelmeseit. Az erdőben a fák hűvös árnyéka ideális menedék a nyári nap forrósága elől. Túratérképet a helyi Tourinform irodából lehet beszerezni, s már indulhat is a felfedezés. A térképek jelölik a látnivalókat, távolságokat, útvonalakat, így nehézséget már csak a sok lehetőség közti választás okozhat.

Balatongyöröknél, a Keszthelyi-hegységben halad a Pele apó tanösvény, amelyet a Balaton Felvidéki Nemzeti Park alakított ki, kifejezetten gyerekek számára. Az összesen 38 állomásból álló, 8,5 km hosszú tanösvény a térség erdei élőhelyeit, növény- és állatvilágát mutatja be. A tanösvény több irányból is megközelíthető, csatlakozni lehet rá a Szépkilátótól, az Afrika múzeumtól, vagy a balatongyöröki Bélap-völgytől. Az ismeretterjesztő táblák angol és magyar nyelven nyújtanak információt. A tanösvényről és környezetéről 24 oldalas kiadvány is készült, amely egyben útikalauz is a területhez.

Túraútvonalakban bővelkedik a Keszthelyi-hegység. Ezek közül több is Balatongyörök közelében halad, vagy indul. Túrával eljuthatunk a település közelében található alábbi kirándulópontokhoz:

Szépkilátó

Kellemes sétát tehetünk a falu határában található Szépkilátóhoz. Innen nyílik a legszebb panoráma a Balatonra. Alatta a Római-forrást tekinthetjük meg, amely egykoron egy római fürdő vizét táplálta. Ha útközben megéheztünk, vagy megszomjaztunk, akkor a 71-es út túloldalán a büfékben bőséges kínálattal találkozunk mind ital, mind étel tekintetében.

Szalonnasütő

A falu fő utcáján végighaladva, majd a 71-es úton át, és tovább haladva egyenesen az erdő irányába találjuk a szalonnasütőt. A kis tisztás kiválóan alkalmas szalonnasütésre, piknikezésre. Eső ellen védelmet nyújtó kis faházak találhatók itt.

A terület távolsága a faluközponttól 2000-2500 méter. Innen indulva több kilátót is felkereshetünk gyalogosan, például a Bisekütetőt (az erdőben a műúton tovább haladva, mintegy 600 méter, majd jobbra kanyarodva fel a völgyfőig), a Bél Mátyás kilátót a Garga-hegyen (a földúton jobbra), a Batsányi kilátót (a szalonnasütőtől jobbra kanyarodva a földúton 450 métert haladunk a kis tisztásig, innen a szemben lévő hegyen már látszik a kilátó, ahonnan a panoráma csodálatos).

A Szobakü barlang kb. 5000 méterre található a faluközponttól, a szalonnasütőtől indulva tovább a műúton, majd 1200 méter után a kettes kilométerkőnél jobbra letérve, a földútra. Kb. 1700 métert haladunk tovább, majd itt nyiladék vezet fel a szemben lévő hegyre. Jobbra a völgyben 150 méter után megtaláljuk a mohás sziklákat, amelyek között rejtőzik a barlang.

A Szent Mihály dombot úgy érhetjük el, hogy a falu központjában álló ABC után balra vezető úton haladunk egészen a Szent Mihály dombig. A távolság körülbelül 2500 méter. A Szent Mihály dombon álló templom már messziről látszik. A Csodabogyós barlang a balatonedericsi Afrika Múzeumtól gyalogösvényen haladva közelíthető meg, a barlang bázisépületének GPS koordinátái: 46.7923, 17.37026.

Rendszeresek a bakancsos túrák és nordic walking túrák a területen, profik és kezdők számára egyaránt kínálnak programot.

A Keszthelyi- hegységben halad az országos kék-túra útvonal. Az útvonalakról bővebb információ www.turistautak.hu – n található. Györöki szervezésű túrák: „nem túlélő túra” gyerekeknek; oda-vissza túra, gyógynövény túra, hétkilátó túra, csodabogyós túra, nagymama túra.

Becehegyi séta

Becehegyen sok szép, XIX századi műemlék présház és pince található. A séta során a hangulatos pincék között pazar panorámában gyönyörködhetünk, s ha megszomjazunk, betérhetünk egy-egy pincébe jóféle györöki bort kóstolni.

Büdöskúti Arborétum

Balatongyörökön a szalonnasütőtől indulva mintegy 5 kilométeres sétával érhetjük el az 1937-ben létrehozott fagyűjteményes arborétumot. A területen esőbeálló faház, szalonnasütésre alkalmas hely található. Nevét az egykor a területen található forrás vizéről kapta. A forrás a bauxitbányászat következtében kiapadt. Egykor vaddisznótenyészet, később csikónevelő telep működött itt. Az 1976-ban védetté nyilvánított hely közelében helyezkedik el a hősi rendőrkutyák temetője. A terület GPS koordinátái: 46.76149 / 17.348947.

A büdöskúti arborétum a Keszthelyi-hegység déli részének leglátogatottabb vidéke, mely Keszthelytől 12 km-re Balatongyörök határában helyezkedik el. Változatos fajta összetételű erdőrészletekből áll, és funkcionálisan is jól szolgálja a természetet, nyugalmat, csendet kedvelők igényeit.

Képek a balatongyöröki túraútvonalakról

Megosztás Email