Templomok és kápolnák

8313 Balatongyörök, Kossuth u. 1.KirándulásKultúraLátnivaló

Balatongyöröki templomok és kápolnák

Becehegyi kápolna

A Szentháromság Római Katolikus Kápolna a becehegyi pincesorok között található. Nyaranta a környező települések (elsősorban Nemesvita és Balatonederics) lakóival közös istentiszteleteket tartanak itt. A Szentháromság búcsú alkalmával pedig szabadtéri szentmisével, szeretetlakomával, borozással, nótázással egybekötött program várja az érdeklődőket. Oltárát 2010 nyarán restaurálták.

A kápolna idilli környezetben fekszik, körös-körül a nádtetős kis présházak, és a katonás rendben, zölden fénylő szőlősorok mintegy oltalmazzák Becehegy gyöngyszemét. A szőlőhegy Simándy József Kossuth-díjas operaénekest is lenyűgözte, a kápolna szomszédságában vásárolt magának szőlőbirtokot.

Római Katolikus templom

Elérhetőség

8313 Balatongyörök, Kossuth u. 1.


Miserend

Szombaton: 15.15 órakor
Vasárnap: 8.15 órakor
Piros betűs ünnepnapokon: 8.15 órakor
Egyházi ünnepeken (amikor munkanap van): 15.15 órakor

1715-ben, Szent Mihály arkangyal tiszteletére építették. 1745-ben újjáépítették. Később, a 19.század első részében klasszicista stílusban a korábbi templom falait felhasználva került újjáépítésre. Tornya 21 méter magas, két harang található benne. A több mint három mázsás harang 1925-ben Sopronban készült, készítője Seltenfoher Frigyes és fia. Az idők során elhasználódott harangot 2010-ben Gombos Miklós és fia Őrbottyánból újraöntötte.

Maga a templom épülete 2001-ben volt felújítva, műemléki oltalom alatt áll. Az egyhajós templom szentélye negyed gömb boltozatú, félköríves záródású. Kapuja zárókődíszes, évszám olvasható rajta. Ugyancsak évszámok találhatók a torony középső szintjén is. Vélhetőleg ezek az építés kezdetét és végét jelzik. Nyugati homlokzati tornyú, szabadon álló templom. Sekrestyéje félnyeregtetős, négyzet alaprajzú, észak felől csatlakozik a szentélyhez. A szentély felől kontyolt nyeregtetővel rendelkezik. A köténydísz és a kapukeret között Krisztusfej található.

Festett üvegablakokkal rendelkezik, berendezése jellemzően XIX.századi. Orgonája 1900 körüli (Országh Sándor). A templom kertjében XIX. századi kézi faragású sírkövek találhatóak, valamint egy 1848-as kőkereszt. A búcsú időpontja szeptember 29.

Képek a balatongyöröki templomokról

Megosztás Email