Római forrás

8313 Balatongyörök, KirándulásKultúraLátnivaló

Római forrás
A Szépkilátó alatti domb tövében található forrás elnevezése eredetére utal.

A római korban vízzel látta el az akkor itt álló villát és a hozzá kapcsolódó fürdőt. A villa és a fürdő romjaira 1938-ban bukkantak rá, és kezdték el feltárni. Később Kápolna-kútnak is nevezték a forrást, melynek eredetéről, történetéről információs tábla tájékoztat a forrás közelében.
A több évszázados emlékek feltárásakor a római kori villának egy magánfürdőjét is megtalálták, ennek épületében meleg vizes fürdő nyomaira bukkantak.

A forrást 2001-ben újította fel a Balatongyöröki Ifjúságért Egyesület.

A forrás jelenleg egy kőkúton keresztül csordogál az árnyas fák tövében. Vize kristálytiszta, környéke igényes, tiszta, rendezett. Szalonnasütő és padok várják a nyári forróság elől menekülni vágyó természetkedvelőket. A forrás vize csendesen csordogál, felszínre törése után kis tavacskát hoz létre, amely üdítő látványt nyújt a megfáradt utazónak.

Megközelítése a Szépkilátó kilátópontjától lehetséges, meredek lépcsőkön a fás terület, a tó irányába indulva pár percnyi kényelmes sétával elérhető. Az erdei tisztás ideális piknikezésre, a meleg elől való elmenekülésre. Ha a Szépkilátó panorámáját már megcsodálta az utazó, akkor érdemes látogatást tennie a fák rejtekében meghúzódó forráshoz is.

Képek a Római forrásról

Megosztás Email