Raksányi Gellért (1925-2008) – színművész

1925. július 19-én született Szigetváron. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1947-ben végzett, s azóta folyamatosan a Nemzeti Színház társulatának tagja, 2000-től a Pesti Magyar Színház művésze. 1989-ben a Nemzeti Színház örökös tagjának választották.
Raksányi Gellért a magyar színházművészet egyik legismertebb karakterszínésze volt. Robosztus alkata, zengő orgánuma míves beszéde, pontos karakterformáló képessége, színpadon, filmen egyaránt összetéveszthetetlenné tette. Alakításait nagy jellemformáló erő, szuggesztív előadásmód, mélységes humor jellemezte.
Kisebb karakterszerepekben alakított nagyot, de számos filmben és tévésorozatban is szerepelt – többek között a Szomszédok című tévésorozat Kutya ura volt. Ekkor már igazi színészlegendának számított, saját becenevén szerepelhetett a sorozatban (Kutyu). Ez a név három éves korában ragadt rá, amikor egy vadászaton kutyák hívták fel a hajtók figyelmét az eltévedt kis Gellértre.
Hosszú pályafutása során több mint 50 filmben és tévéfilmben szerepelt, számtalan szerepbe ugrott be, Németh László: Galilei élete c. drámájának — a címszerepen kívül — valamennyi szerepét eljátszotta az évek során.
A Nemzet Színésze szinte minden nyarát Balatongyörökön töltötte. Rendezvényeken, szezonmegnyitókon rendszeresen szerepelt, verseket szavalt.
Hosszan tartó betegségét követően 2008. május 20-án hunyt el Budapesten. Balatongyörök temetőjében helyezték végső nyugalomra.

Díjai, kitüntetései:
Kossuth-díjas (1992), Jászai Mari-díjas (1966), érdemes (1978) és kiváló művész (1989), a Nemzeti Színház Örökös Tagja (1989), a Nemzet Színésze (2000), valamint Petőfi Sándor Sajtószabadság-díjas és Obersovszky-emlékplakett tulajdonos.

Balatongyöröki díszpolgári címét 2004. július 25-én kapta.

(Forrás: szabadfold.hu)

Megosztás Email