Általános információk

A strandi bérletek, fényképes igazolvány kiváltásának feltételei

Ingyenes strandbelépő

Azokat, akik legkésőbb az adott év január 1. napjától Balatongyörökön bejelentett állandó lakóhellyel rendelkeznek és a településen igazolt módon életvitelszerűen élnek, megilleti az ingyenes belépésre jogosító bérletigazolvány. Az üdülőtulajdonosokat pedig a kedvezményes szezonjegy. Ennek feltétele, hogy elmulasztott adóbevallása, illetve adóhátraléka ne legyen a kedvezményezettnek. A hozzátartozói (házastárs, a bejegyzett élettárs és az egyenes ágbeli rokon) kedvezmények állandó lakosok esetében két, üdülők esetében további öt ingyenes, illetve kedvezményes jegy kiváltására jogosítanak.

A háromnapos kedvezményes jegyet és a kedvezményes hetijegyet “West-Balaton Card” kedvezménykártya birtokosai vehetik igénybe, amit a Tourinform irodától, valamint egyes szállásadóktól lehet igényelni. Részletes árainkat a Belépőjegy árak oldalon találja.

A csoportos gyermekkedvezmény lehetővé teszi, hogy 20 főtől a csoport gyermek tagjai 20 %-os kedvezményt kapjanak a napijegy árából.
A fényképes bérletjegy kiváltásának menete: a körjegyzőségen ki kell kérni az igazolást arról, hogy adóhátraléka, illetve be nem vallott adója nincs a kérelmezőnek. Ezután, ugyancsak a körjegyzőségen elkészülhet az igazolvány, amihez hozni kell egy igazolványképet, valamint egy személyazonosító adatokat tartalmazó fényképes igazolványt (személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél) és meg kell jelölni azt az ingatlant, amelyhez a kedvezmény fűződik, vagyis amelyik az állandó lakóhelyül szolgál, illetve amelyik az üdülővendég vagy hozzátartozójának tulajdonában áll. Ezen felül az ingyenjegyet kiváltóknak fizetniük kell 500 Ft-ot, amely az igazolványok elkészítésének egyszeri díja. A szezonjegyesektől ezt nem kérjük, a bérlet ára tartalmazza ezt a költséget is.
A vonalkódos igazolványok a körjegyzőségen készülnek és azonnal el is vihetők. Az adóigazolásokat azonban előre ki lehet kérni e-mailen vagy telefonon, azonosítva a megfelelő ingatlant, az adózót. Ekkor a körjegyzőségre érkezve átvehetők az igazolások és már csak az igazolványt kell kiállítatni.

Viharjelzés

A Balaton körül 25 viharjelző állomás vigyáz a fürdőzők, vitorlázók, csónakázók épségére. A villogó sárga fényjelzést mindig magas pontokra helyezték, hogy mindenki számára jól láthatóak legyenek Nagyon fontos komolyan venni a jelzéseket, hiszen gyakori, hogy pillanatok alatt érkezik a baj. Gyakran a strandon levő magas fáktól nem is látni az esetleges viharfelhőket. Senki se becsülje túl a képességeit. Gumimatraccal, vízibiciklivel viharos szélben, nagy hullámok mellett szinte lehetetlen a partra kijutni. Baj esetén a balatoni strandok mindegyikén szolgálatot teljesítő vízimentőkhöz lehet fordulni. A viharjelzés minden évben május 1-től szeptember 30-ig üzemel.