Túrázás családdal

 

Balatongyörök a Keszthelyi-hegység és a Balaton találkozásánál fekszik.

A terület ideális a túrázásra, hiszen mindkét élőhely számos csodálnivalót, megismernivalót rejt magában. A terület gondozója, a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park gondolt a gyerekekre is. Tanösvényt hozott létre Pele-apó néven, amely a kisgyerekek ismereteinek bővítését, természetszeretetük növelését célozza könnyed, számukra is érthető formában.

Pele apó segítségével a legkisebbek is felfedezhetik az erdő ezernyi apró titkát, s szerezhetnek életre szóló élményt. Pele apó a táblákon bemutatja, ahogy unokájából szeretne rendes pelét faragni, tanításai egyben a gyerekeknek is szólnak. A tanösvény 38 állomásból áll és 8,5 km hosszú. Több pontból is csatlakozni lehet rá, ezek a térség ismert látogatóhelyei: Afrika Múzeum, Balatonederics – Ederics-hegy, Szépkilátó, Balatongyörök – Bélap-völgy.

Az ösvényen ismertetőtáblák segítenek az eligazodásban, valamint az ismeretszerzésben. A táblák magyar és angol nyelven adnak információt a Keszthelyi-hegység élővilágáról. A tanösvényről és a hegységről kiadvány is készült, amely 24 oldalon át mutatja be a hegység természeti értékeit, a tanösvény és a hegység térképes útvonalait.

A füzet megvásárolható a nemzeti park bemutatóhelyein és a nemzeti park igazgatóságának csopaki központjában.

A tanösvény ideális kisgyermekes családoknak, hiszen nem túl hosszú, könnyű terepen található, és a kicsiknek a lehető legtöbb információval szolgál.

Képek