Tudod mit nézel? – Rejtélyek és szimbólumok a képzőművészetben: asztali játékok

2023. június 29. 18:00 - 19:008313 Balatongyörök, Kossuth Lajos utca 29.
Kardos Laura művészettörténész segítségével próbáljuk megfejteni a művészeti alkotások néha bonyolultnak tűnő jelképrendszerét.
„A játék. Az különös.” – Az asztali játékok a művészetben
Kockajáték, kártya, sakk, dáma, backgammon – évezredek óta játszik az emberiség, és ábrázolja műalkotásokon is a játékokat. Megtudhatjuk, mivel kockázott egy kőkorszaki szaki, és hogy a trójai háború csatái közötti szünetben a tetőtől talpig páncélba öltözött Achilles dobókockájával éppen egy négyest dobott. Kiderül, hogy a világ harmadik legdrágábban eladott festménye is játékosokat – kártyázókat – ábrázol. De vajon hihetünk-e a szemünknek, hiszen még a Hamiskártyás című festményt is hamisították?
A Pajta Program eseményei a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program részeként valósulnak meg.

Rendezvényeinken kép-és videófelvételek készülnek, melyeken felismerhetők, beazonosíthatók lehetnek az azon szereplő személyek. A felvételek az önkormányzat által kiadott újságban, valamint a szervező intézmények weboldalain, közösségi médiás felületein felhasználásra kerülhetnek. Az adatkezeléssel kapcsolatban részletes tájékoztató a helyszínen elhelyezett közleményben található.

Megosztás Email