Rövidebb kerékpártúra

 

Balatongyörökön halad át a Balatoni Bringakörút.

A bicikliút a településen közvetlenül a tó partján halad, így bringázás közben a panorámában is gyönyörködhetünk. Az balatongyöröki szakasz mentén négy kerékpáros pihenő áll a megfáradt biciklisek rendelkezésére.

A balatongyöröki strandbejárónál biciklitároló és ivóvíz vételezési lehetőség várja az itt megpihenő bicikliseket. Keszthely irányába haladva útba esik a Szent Mihály dombot Vonyarcvashegyen. Ez mindössze pár kilométeres túra, így a kisebbek is nyugodtan bevonhatók a mókába. A dombon érdemes megcsodálni kis kápolnát és a balatoni panorámát.

Gyenesdiáson található a Bringatanya, ahol az esetleg szükséges javítások elvégezhetők a bicikliken. Egyéb kerékpár tartozékok is beszerezhetők, s pihenés közben jólesik az itt kapható fagyi.

Tovább haladva a bringakörúton a következő állomás Keszthely. A távolság kb. 10 km. Itt számos látnivaló közül választhatunk: Festetics kastély, Balatoni Múzeum, Csigaparlament, Játékmúzeum, Marcipánmúzeum, Georgikon Majormúzeum, stb. Akinek ez a távolság elegendő, az a keszthelyi kikötőből hajóval könnyen visszajuthat Balatongyörökre.

Balatongyörökről a másik irányba haladva az első látnivaló a Szépkilátó és a Római-forrás. Érdemes itt megállni, hiszen a Balaton legszebb panorámáját lehet innen megcsodálni. Pihenőpadok, árnyékot adó fák szolgálják a kerekezők feltöltődését.

Továbbindulva hamarosan újabb látnivaló következik, az Afrika Múzeum. Gyerekekkel biciklizve különösen érdemes itt megállni, hiszen számukra nagy élmény lehet, s a távolság is ideális a kicsiknek, amely kb. 2 km. Továbbhaladva egy kicsit távolabb Szigliget következik. Számolni kell azzal, hogy a várhoz feljutni bizony komolyabb emelkedő, Szigliget vára viszont csodálatos. Már a bicikliútról is messziről látni a várat, amely méltóságteljesen őrködik a tó fölött. A kilátás lenyűgöző.

Balatongyörök központjából elindulva haladhatunk a faluban is, letérve a bicikliútról. Ilyenkor is több látnivaló és útvonal közül választhatunk. Egyenesen a falu főutcáján haladva, majd a 71-es úti körforgalmon átkelve szintén egyenesen haladva jutunk a szalonnasütőkig. Ez a mintegy 3 kilométeres táv.

A szalonnasütőnél pihenők és játszóeszközök várják a megfáradt bringásokat. Ebből a pontból kiindulva számos látnivaló érhető el, többnyire azonban emelkedő terepen, kissé nehezített útvonalon. A Bél Mátyás-kilátó, Batsányi-kilátó, Szobakü barlang, Büdöskút is megközelíthető.

Képek