Romantikus túraútvonalak

 

Balatongyörökön számos útvonalat találhat az, aki romantikus sétára, rövid túrára vágyik.

Pár kilométeres sétával elérhető a Szépkilátó amely a szerelmesek legkedveltebb találkozási pontja. A strandtól indulva a bicikliúton kelet felé haladva közelíthető meg. Útközben is hangulatos tájon vezet az út, hiszen a bicikliút közvetlenül a tóparton halad végig, megcsodálható a víz csillogása, a naplemente ezernyi színe és hangulata. Esténként vadkacsák úsznak ráérősen a csendes vízen, fodrozódás jelzi útjukat, békák koncertje kéri az esőt, egy-egy hattyú landol nagy lármával a vízen. Mindez, és a tanúhegyek látványa kísér egész úton.

A Szépkilátóhoz felkanyarodva a látványt tovább már nem lehet fokozni. Lent a kék víz terül el az öbölben, amit körülölelnek a Tapolcai-medence tanúhegyei, Szigliget vára pedig a Balaton őrszemeként tornyosul az öböl fölé. Közelebb tekintve a nádas táncol a langyos esti szélben, s tücskök koncertje varázsolja teljessé a hangulatot. A fekete fenyők illata mediterrán hangulatot kelt a szemlélődőben, az élénkzöld parti nyárfák látványa pedig festőivé varázsolja az amúgy is gyönyörű tájat. A Szépkilátó kb. 3-4 km-re helyezkedik el a faluközponttól gyalogosan.

A Szent Mihály domb és kápolna a falutól nyugati irányban helyezkedik el. Szintén megközelíthető a bicikliúton sétálva. Az út látványa lenyűgöző, különösen napnyugta táján érdemes erre sétálni. Az olykor vörös nyári naplemente festők által megálmodott színvilágba tudja burkolni a kápolnát és az azt körülvevő erdei fenyőket. A víz szintén közel van, így annak ezernyi változó arca is megfigyelhető. Felérve a kápolnához, kis szusszanásra kiválóan alkalmasak az ide elhelyezett padok. A kápolna és a köré telepített halászok emlékparkja fából készült emlékoszlopokon mutatja be a megmenekült halászok történetét. A kis kápolna nyári szezonban látogatható. A hangulatos domb mintegy 2-3 kilométerre fekszik Balatongyörök központjától.

Balatongyörök közvetlen közelében található a Bél Mátyás kilátó.

A kilátó a Keszthelyi-hegységben emelkedik a fák fölé, pazar panorámával megajándékozva az ide látogatókat. Ideális romantikus túrázásra, mert nincs túl messze a falutól, így nem kell sokat gyalogolni, viszont mégis igazi erdei hangulata van, a nyüzsgő központtól oly távolinak tűnik. Romantikus túraállomásnak este, késő délután ajánlott, hiszen innen követni a naplementét igazi ritkaságszámba menő élményt jelent.

A kilátóból csodálatos a panoráma a tanúhegyekre valamint a Keszthelyi-öbölre. Naplementében a víz ezer színben játszik, fent a kilátóban kellemes, lágy szellő fúj, fenyő- és erdőillat körös-körül; felejthetetlen élmény ezt kettesben átélni. Naplemente után nem kell nagyon sietni, nyugodt tempóban is ki lehet érni az erdőből sötétedés előtt.

Képek