Régi présházak

 

A településen a múltban jelentős borászati-szőlészeti tevékenység folyt.

Bár még napjainkban is sok pince várja boraival a szomjas utazót, igazán csak a régi présházakat csodálva érezhető, hogy a múltban itt a bor körül forgott az élet. Több pincén felfedezhető még ma is a XIX. századi stukkódíszítés.

A présházak nagyobb része kőfallal rendelkezik, az épület nádtetős és földes padlózatú. Az ide látogató találkozhat olyan pincével is, amely 1819-es építésű, de nem ritka az 1854, 1860, 1862-ből származó pince sem. Ezek az épületek gyakran szabadkéményes tűzhellyel rendelkeznek, s többségük népi műemlék.

Verőfényes napsütésben csodálatos látványt nyújt a zöldellő szőlősorok között megbúvó nádas tetők sora.

A településen a „hegyrejárás” korábban bevett szokás volt. A húshagyó kedd az asszonyok napja volt. Ez azt jelentette, hogy a nők fánkot, pogácsát és sonkát raktak a kosarukba és együtt kimentek a hegyre. Az egész napot kint töltötték, jókedvűen táncoltak üveggel a fejükön, ettek-ittak, mulattak. Ilyenkor férfi nem mehetett a szőlőbe.

Györökön ma is számos rendezvény kötődik a szőlőhöz és borhoz. A Vince-napi borkóstolás, az Orbán-napi összejövetel, a Nyitott Pincék Napja, a Borfesztivál, a Balatongyöröki Bordalfesztivál, a Györöki szüret és a Márton-napi újborszentelés.

Képek a régi présházakról