Naplemente

 

Balatongyörök csodálatos.

Minden évszakban és napszakban. De ha ki kellene egyet emelni a számos látnivaló közül, talán a napnyugtát lenne a legnagyobb hiba elmulasztani.

A Balaton ezerszínű. Ezt a naplemente csak megsokszorozza. A széltől tajtékzó vízen megcsillanó utolsó sugarak olykor másvilági hangulatot keltenek az emberben. A hatás leírhatatlan. Ha azonban szívet melengető, lenyűgöző látványra vágyik a nézelődő, akkor szélcsendes, tiszta időben érdemes tervezni a nap utolsó sugarai utáni leselkedést. Ahogy a kacsák sziluettje fodrozza a vizet, vagy a hattyúk patkódobogásszerű repülése és landolása zajt csap; csodálatos befejezése egy lármás, strandolástól kifáradt napnak.

Szellős, langyos nyári esték harmonikus zárása egy lassú séta a Zsibagyöp sétányán, kisétálva a mólóra, s a ráérős, megfontolt naplemente megfigyelése. Olykor rőt vízfelszín, szinte égető napsugarak kísérik egy-egy mozgalmas nap megkoronázását; máskor lágy szellő, hűvös fuvallatok s borzongató csillogás nyűgözi le a szemlélőt.

Ha felejthetetlen élményre vágyik az utazó, akkor érdemes egy késő délutáni sétahajózást kipróbálni. A település kikötőjéből egész nyáron indulnak sétahajók, amelyekről minden napszakban csodálatos a látvány. A Szépkilátóból is érdemes megfigyelni a lemenő nap utolsó sugarait, hiszen innen igazán csodálatos panoráma nyílik az egész Keszthelyi-öbölre, a tanúhegyekre és a vízfelületre.

A vízen a színek kavalkádja játszik ilyenkor. Kisebb túrával egybekötött naplementére kiválóan alkalmas a Bél Mátyás kilátó. A kilátó nincs túl mélyen az erdőben, így sötétedés előtt még bőséggel van idő kijutni a fák közül, az erdőből. Balatongyörökön számos ideális pont van naplementében való gyönyörködésre. A Szent Mihály kápolnától is csodálatos a látvány, ide akár biciklivel is lehet érkezni, de a Soós-öbölből is felejthetetlen élményben lehet része mindenkinek, akit Balatongyörökön ér az alkonyat.

Képek a naplementéről