Medvehagyma túra

Kora tavasszal sajátos fokhagymaillat lengi be a györöki erdőt ott, ahol tömegesen nő a medvehagyma, amelynek áldásos hatásait és fantasztikus ízét egyre többen fedezték fel az elmúlt évtizedben.

Nevét onnét kapta, hogy a népi hagyomány szerint a barlangjából kibújó medve először ezt a növényt keresi a hosszú téli álom után, hogy kitisztítsa szervezetét.

Hazánkban főleg a gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében nő vadul, tömegesen, például Gerecsében és a Mecsekben. A Keszthelyi-hegységben szintén több helyen tömegesen megtalálható a növény. Erdőkben, ligetekben nagy telepeket alkotó évelő növény. A nedves, árnyashelyeken érzi jól magát.

100_2192

Miért szeretjük gyűjteni? Kitisztítja a májat, az ereket, a beleket. Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatású, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését. Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését.  Bélfertőtlenítő tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére alkalmazzák.  C-vitamin tartalmának köszönhetően javítja a szervezet ellenálló-képességét. Felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurutsúlyosságának csökkentésére is alkalmazzák.

De ne feledkezzünk el arról sem, hogy gasztronómiai szempontból is egy izgalmas növényről beszélünk, amely feldobhatja a megszokott ízeket. A nyers nokedli-tésztába keverve izgalmas köretet kapunk, és a pogácsatésztához adva ízletes sós rágcsálnivalót süthetünk. Krémlevesként elkészítve is nagyon népszerű.

Túrázzon velünk, és szedjen ebből a sokoldalú gyógynövényből!

Találkozunk 2016. március 19-én, szombaton 10.00 órakor a körforgalomnál, a Kisfaludy utca végén.

A kényelmes, laza túra során a Bél Mátyás-kilátót érintve a Szerelemtetőn keresztül érkezünk a Bélapi pihenőhöz, amelynek környezetében alaklom nyílik a medvehagyma szedésére, innét a Mogyorós utcán végighaladva visszaérünk a kiinduló ponthoz, vagyis a körforgalomhoz.

A túra rossz idő esetén elmarad!

Információ:

Bertha Bulcsu Művelődési Ház, 83/546-919, muvhaz@balatongyorok.hu