Közepes kerékpártúra

 

Balatongyörökről kiindulva kicsit hosszabb kerékpártúrákat is érdemes szervezni.

Távolabbi látnivalók is megközelíthetők, ilyenkor érdemes a hajókázást, vagy a vonatozást felhasználni, így nem kell az egész távot két keréken megtenni. Balatongyörökről a biciklisek áthajózhatnak Balatonmáriafürdőre, ahonnan visszafelé indulva megér egy megállót Fenékpusztán a 400 éves Berki Betérő, ahol akár ebédre is van alkalom, valamint a település római kori romjai (Valcum).

Ugyancsak érdemes megnézni a madárgyűrűzést is. Tovább haladva következik Keszthely, számos látnivalójával, Szigetfürdőjével. Érdemes csobbanni egyet, kipróbálni a Balatonon egyedülálló, szép hagyományokkal rendelkező fürdőjét. Hazafele indulva útba esik a Bringatanya, ahol az elfáradt biciklikbe új élet lehelhető. A fáradt biciklisekről pedig az itt kapható frissítők és fagyi gondoskodik.

Gyenesdiáson, akinek még van energiája, letérhet a bicikliútról a hegység irányába haladva, a Nagymezőt megtekinteni. Az erdei pihenő és tornapálya ideális szalonnasütésre, játékra, pihenésre. Visszatérve a bicikliútra Vonyarcvashegy következik, a Szent Mihály dombbal. Megmászása kisebb nehézségű, a panoráma azonban kárpótol. Innen már csak két kilométer Balatongyörök. A táv biciklin kb. 33 km, a nagymezői letérés nélkül.

Útvonal: Balatongyörök – Balatonmáriafürdő – Fenékpuszta- Keszthely – Gyenesdiás – Vonyarcvahegy – Balatongyörök (kb.: 33 km).

Másik irányba haladva szintén érdemes vonatot vagy hajót igénybe venni. Hajókázással Szigligetre érve első megálló a Szigligeti vár. Meredek emelkedő vezet fel a várhoz, de a várrom és a panoráma miatt megéri. A kilátás megcsodálása után Hegymagas, majd Tapolca felé vezet az út. Tapolcán a tavasbarlang kihagyhatatlan attrakció. Lent a barlangban csónakázni lehet, a hőmérséklet kellemes, olykor hűvös. Érdemes erre gondolni az útra való készüléskor. A barlangi túra után ebédnek ideális helyszín a Malom-tó, amelynek partján étterem várja a turistákat. Hazafele Lesencetomaj-Vállus irányban közlekedve többnyire emelkedőn vezet az út.

Válluson az erdőben Büdöskútig erősebb emelkedő vezet az arborétumig. Időben és távolságban is pont ideális pihenésre az esőbeállóval, tűzrakóhellyel és padokkal felszerelt túrapont. Igazi erdei hangulat várja az ide érkezőt, hűvös erdei levegővel, félhomállyal. Olykor egy-egy vad is megfigyelhető, ha nem zavarjuk meg az erdei csendet. Büdöskúttól balra haladva Balatongyörök kb. 5 kilométer még.

Az útvonalról számos helyen le lehet térni, egyéb látnivalókat megtekinteni. Erdei táblák jelzik, hol milyen látnivaló található. Bringázási útvonalakban bővelkedik a térség, melynek csak a kreativitás és a fizika erőnlét szabhat határt. A táv biciklin kb.: 40 km.

Útvonal: Balatongyörök – Szigliget – Hegymagas – Tapolca – Lesencetomaj – Vállus – Büdöskút – Balatongyörök (kb.: 40 km).

A magas szintkülönbségek ellenére kezdőknek is ajánlott az egyik legszebb útvonalon haladó túra, amely a Keszthelyi-hegységben halad. A bicikliútról az alsógyenesi strandnál észak fele kell fordulni, a körforgalomnál a Faludi utcán egészen a falu széléig, ahonnét egy rövid szakaszon földút vezet az erdészeti útra. A következő szakasz kissé meredek, de a táj mindenkit kárpótol. Kisebb emelkedők és lejtők váltják egymást egészen a Büdöskúti pihenőig. Innen már kellemes lejtő következik, árnyas erdőben, egészen Balatongyörökig.

Aki jó kondiban van, annak ajánlható még a Garga-hegyi (Bél Mátyás) kilátó megmászása. Ez már szinte Balatongyörök, aki azonban még tekerne, visszaindulhat Keszthelyre, egy délutáni ebédre, vagy korai vacsorára, amelynek elköltése után érdemes hajóval visszatérni Balatongyörökre. Délután, kora este a tó vizén csodálatos színek játszanak. A kb. 40 perces út alatt kipihenhető a biciklizés össze fáradalma is. A táv biciklivel kb.: 35 km.

Útvonal: Balatongyörök – Gyenesdiás – Felsőgyenes – Büdöskút– Balatongyörök – Keszthely – Balatongyörök (kb.: 34 km)

Képek