Hosszabb kerékpártúra

Hajóval megtéve a Badacsony Fonyód közti távolság lehetőséget teremt arra, hogy egy hosszabb túra keretében a déli és az északi part egy részét is bejárhassa az a bringás, akinek nem okoz gondot egy 60-70 km-es szakasz teljesítése sem.

Balatongyörökről indulva a bringakörúton Balatonederics irányába haladva útba esik az Afrika Múzeum és a Szigligeti vár is. A parton haladva pedig számos strand csábít fürdőzésre. Badacsonyba érve feltétlenül meg kell kóstolni egy pohár híres kéknyelűt. A hegyre is érdemes felmenni, bár kétségtelen, hogy nehéz, meredek terep vezet fel. Innen az út hajóval vezet Fonyódra, a déli partra. Fonyódról indulva számos kis üdülőfalu sorakozik a tó partján.

Az út során csodálatos panoráma nyílik az északi part hegyeire is. Balatonszentgyörgy híres látványossága a Csillagvár; ha elegendő idő maradt a táv hátralévő részére, akkor érdemes megtekinteni. Ebédre és egy kis pihenésre kiválóan alkalmas lehet a faluban található Gulya csárda. Igazi magyaros ízek várják az ide betérőket. Ebéd után érdekes látnivaló a fenékpusztai római kori romok (Valcum) maradványai, valamint a szintén Fenékpusztán zajló madárgyűrűzési bemutató.

Tovább haladva már Keszthely következik, számtalan látnivalóval. Érdemes megtekinteni a Festetics-kastélyt, ahol hintómúzeum, vadászati kiállítás, modellvasút gyűjtemény is megtekinthető akár tárlatvezetéssel is. Keszthely után Gyenesdiás, majd Vonyarcvashegy következik, mindkét településen strand, erdei pihenők és kilátók találhatók, egyéni teherbírás kérdése, hogy ki hol tér le a bringaútról a hegység irányába. Vonyarcvashegy határában a Szent Mihály domb található, az út ideális befejezése. Bár kisebb próbatételt igényel, de a kilátás mindenkit kárpótol. Innen már csak 2 kilométer Balatongyörök, könnyű terepen. A táv biciklivel kb.: 60 km.

Útvonal: Balatongyörök – Badacsony – Fonyód – Keszthely – Gyenesdiás – Vonyarcvashegy – Balatongyörök (kb.: 60 km).

Balatongyörökről érdemes elindulni nyugati irányba is, nemcsak a bringakörúton, hanem letérve arról, felfedezve a Keszthelyi-hegységet. Keszthely biciklivel és hajóval is megközelíthető, kinek-kinek erőnléte és ízlése szerint. Keszthelyről Cserszegtomajon át haladva kisebb emelkedő árán megmászható a Margit-kilátó. Tovább haladva következik Rezi, ahol a falu felett régen vár állt – ma ennek romjai láthatóak felújított formában.

A romokhoz az út főleg az utolsó szakaszon meredek, de az itteni panorámára sem lehet panasza senkinek. Reziből kanyargós, meredeken lejtős út vezet Zalaszántóra. A faluban 13. századi templom áll kis kápolnával, valamint Európa legnagyobb sztupája teszi romantikussá az erdei képet. Akinek van energiája, „átugorhat” Tátika romjaihoz. A legenda szerint a török időkben a két vár földalatti összeköttetéssel rendelkezett. Az alagút bejárata még ma is látszik. Aki nem tér ki Tátikához, annak Zalaszántóról Várvölgyre vezet az útja. Hosszú egyenes következik, lakatlan terület, árnyékra az úton nem lehet számítani. Várvölgyön érdemes megállni egy jó helyi ebédre a Szent Domonkos étteremben.

Továbbindulva Vállus következik többnyire emelkedőkkel. A falu főutcája meredek, beérve az erdőbe az út kissé lankásabb, de összességében végig emelkedik Büdöskútig. Büdöskútnál pihenők, tűzrakóhelyek várják az erdő szerelmeseit. Innen a balra kanyarodó úton kell tovább haladni Balatongyörökre, többnyire könnyű, csak néhol emelkedő terepen. A táv biciklivel kb.: 45 km.

Útvonal: Balatongyörök – Keszthely – Cserszegtomaj – Rezi – Zalaszántó – Várvölgy – Vállus – Büdöskút – Balatongyörök (kb.: 45 km).

Képek