Györöki Szüret és XVII. Halászléfőző Fesztivál

Évaszüreti

A szőlőtermő vidékeken az egész évi nehéz munka után a szüret igazi ünnepi eseménynek számított a település életében. A szüret napján kora reggel a szüretelők vidám nótázással vonultak ki a szőlőhegyre, a munkavégzés alatt is jellemző volt a tréfálkozás, éneklés és hangoskodás.

A régi szüretek hangulatát idézi meg a már hagyományos vidám, jelmezes szüreti felvonulás maskarásokkal, fúvószenekarral, néptáncosokkal és az elmaradhatatlan boros lovas kocsival.

A lelkes csapatok által elkészített ízletes halászlevek kóstolása után kirakodóvásár, folklór-és gyermekműsorok,operett-melódiák este pedig szüreti bál várja a vendégeket

Helyszín: Balatongyörök, móló melletti sétány

09.00-12.00 Halász Lajos emlékkupa futballverseny
11.00-tól XVII. Györöki halászléfőző-fesztivál – az elkészült ételekből 14.30 órakor lehet kóstolni, addig a főzési folyamatot lehet nyomon követni.

14.00-tól Zenés szüreti felvonulás (Indulás a Kossuth utcai ABC-től)
14.30 órától Elkészült halászlevek közönségkóstolása
14.40 Sárkány ármány – gólyalábas komédia
15.40 Kis-Balaton néptáncegyüttes
16-18 Varázshangok Családi Játszóház
Logikai, ügyességi, mozgásos és társasjátékok minden
korosztálynak. Kézműves kuckó!
16.15 Virágos Balatongyörökért verseny díjainak ünnepélyes
átadása, Halászléfőző-verseny díjainak átadása
17.15 Brass & Roll zenekar
19.00-22.00 Utcabál a Crazy Monday zenekarral

Felhívás halászléfőző versenyre
Györöki Szüret és XVII. Halászléfőző-fesztivál

A Bertha Bulcsu Művelődési Ház és Könyvtár 2019. augusztus 31-én, szombatra halászléfőző versenyt hirdet a Szüreti Mulatság keretében Balatongyörökön, a móló melletti sétányon.
A verseny nyilvános, részt vehetnek csapatok és egyéni versenyzők. Nevezni két kategóriában lehet:
– hagyományos halászlé (dunai, tiszai, bajai, balatoni…)
– egyéb halleves (kapros, tejszínes, tárkonyos, francia, Festetics stb.)
Nevezési határidő: 2019. augusztus 10.
Kérjük, a mellékelt nevezési lapot kitöltve e-mail-ben (muvhaz@balatongyorok.hu) vagy postán – Bertha Bulcsu Művelődési Ház, 8313 Balatongyörök, Kossuth u. 29. – visszaküldeni!
Regisztráció: 11.00 órától
A főzés kezdete: regisztráció után folyamatos
A halételeket 3 tagú zsűri bírálja. A zsűrizés kezdete 14.00 óra, befejezése 14.30.
Eredményhirdetés kb. 17.00-kor

A versenyzők részére a rendezők az alábbiakat biztosítják:
– főzőhelyet és csapatonként 1 db sörpad garnitúrát
– a halról és egyéb hozzávalókról 15.000.- Ft értékű Áfás számlát befogadunk és térítünk
A számlát Bertha Bulcsu Művelődési Ház és Könyvtár, 8313 Balatongyörök, Kossuth u. 29. címre kérjék. Felhívjuk figyelmüket, hogy csak készpénzes számlát tudunk elfogadni! Nyugtát, blokkot, olvashatatlan számlát nem tudunk elfogadni!
– ivóvíz, kézmosási lehetőség és mosdó használat a strandon

A versenyzők hozzák:
– bogrács, vagy kondér
– haltisztító eszközök
– egyéb szükséges hozzávalók, fűszerek, apró halak, sűrítmény, kenyér stb.
– egységesen 750 ml-es mély műanyag tányér
– műanyag evőeszközök, szalvéta, hulladékgyűjtő zsák
– műanyag kanna a vízvételhez

A verseny díjazása:
– Hagyományos kategóriában: 1-3. helyezett emlékserleg.
– Egyéb kategóriában: 1. helyezett serleg.
– A zsűri különdíja a legszebb asztalnak/standnak.
– Emléklap+pezsgő minden résztvevő csapatnak.

Egyéb tudnivalók:
– A résztvevők a zsűrizés kezdetéig – 14.00 óráig – el kell, hogy készítsék az ételeiket, aki nem készül, el annak ételét a zsűri nem tudja értékelni.
– Szintén értékelési szempont, hogy csak az előkészített nyersanyagok érkezhetnek a főzés helyszínére. Ahol a zsűri azt tapasztalja, hogy részben vagy egészben elkészített ételeket hoznak a versenyzők, nem áll módjában azt az ételt zsűrizni.

– A versenyen indulás alapfeltétele a közegészségügyi szabályok betartása. Ebben döntő szerepet kap az alapanyagok kifogástalan minősége, hűtése, tárolása, a tisztaság, a megfelelő ruházat (sapka, kötény), melyről az indulók maguk gondoskodnak.

– A versenyzők vállalják 10 liter halászlé elkészítését. A zsűri asztalához 1 kistányér ételt biztosítanak és a nézőknek is 20 adagot kiosztanak kóstolójegy ellenében. A kóstolójegyeket a szervezők értékesítik.
Az alapanyagokról szóló számla térítésének feltétele a 20 db kóstolójegy összegyűjtése!

– A főzés gázzal történik a gyep és a sétány kímélése érdekében. Fával való főzés akkor megengedett, ha valaki lábakon álló tűztálcát /tűzteret használ. Ez esetben a tűzifáról neki kell gondoskodnia.

– A zsűri díjazza a legszebb asztalt/standot is, ezért kérjük, hogy gondoskodjon a főzőhelye feldíszítéséről, esztétikus külleméről.

FIGYELEM!!!

Az elkészült ételeket a csapatok nem árusíthatják, csak kóstolójegy ellenében oszthatják ki a látogatók között.

Tájékoztató letölthető itt

Jelentkezési lap letölthető itt