Györöki Nyári Tárlat: Szotyori László Munkácsy-díjas festőművész kiállítása

2024. augusztus 17. 18:00 - 28. 18:008313 Balatongyörök, Kossuth Lajos utca 29.

Sok szerettetel meghívjuk Önöket a Györöki Nyári Tárlatok kiállítássorozat keretében

SZOTYORI LÁSZLÓ Munkácsy-díjas festőművész kiállításának megnyitójára.

időpont: 2024.08.17. (szombat) 18 óra
helyszín: Bertha Bulcsu Művelődési Ház és Könyvtár – Balatongyörök, Kossuth Lajos u. 29.
Szotyori László 1957-ben született Kolozsváron, 1970-ben áttelepült szüleivel Magyarországra. Felsőfokú tanulmányokat a Magyar Képzőművészeti Főiskolán folytatott, ahol Kokas Ignác és Dienes Gábor voltak a mesterei.1983-ban diplomázott, Budapesten él és alkot.
Az 1980-as években bontakozott ki festőművészete, mely az impresszinisztikus és a figurális hagyományokból táplálkozik. Nem kifejezetten a plein air festéshez áll közel, inkább egy tárgyiasabb világ bontakozik ki képein. Kedves témái közé tartoznak Észak-Amerika tájai, útjai, az országutakon futó hatalmas gépkocsik, az amerikai autók, az amerikai mozi. Ihletet merített filmjelenetekből is, festett Canova-parafrázisokat vagy éppen szobrokkal teli parkokat. Látványfestészetet művel, de műveit nem a látvány, hanem képzeletének szülöttei alkotják, saját gondolataiból, meglátásaiból, érzéseiből építkezik.
1983 óta kiállító művész. Számos köz- és magángyűjteményben megtalálhatók alkotásai mind Amerikában (Axis Galery, Atlanta; Brenau University Galery, Geinswill) mind pedig a Kárpát-medence (Dunaszerdahely, Szlovákia; Magyar Látványtár, Tapolca-Diszel; Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, Budapest; Magyar Zsidó Múzeum, stb.) országaiban. Számos díjjal, elismeréssel jutalmazták munkáit.

Rendezvényeinken kép-és videófelvételek készülnek, melyeken felismerhetők, beazonosíthatók lehetnek az azon szereplő személyek. A felvételek az önkormányzat által kiadott újságban, valamint a szervező intézmények weboldalain, közösségi médiás felületein felhasználásra kerülhetnek. Az adatkezeléssel kapcsolatban részletes tájékoztató a helyszínen elhelyezett közleményben található.
Megosztás Email