Györöki Nyári Tárlat: Nádor Tibor festőművész kiállítása

2024. augusztus 3. 18:00 - 14. 18:008313 Balatongyörök, Kossuth Lajos utca 29.

Sok szerettetel meghívjuk Önöket a Györöki Nyári Tárlatok kiállítássorozat keretében

NÁDOR TIBOR festőművész kiállításának megnyitójára.

időpont: 2024.08.03. (szombat) 18 óra
helyszín: Bertha Bulcsu Művelődési Ház és Könyvtár – Balatongyörök, Kossuth Lajos u. 29.
Nádor Tibor (1967 Budapest) festőművész
„Nádor Tibor valami olyan viszonyt alakít ki festészetében a természettel, a tájjal, ami maradék reményhez adódik, ami a helyrehozhatatlan, a visszafordíthatatlanul pusztító hatású viszonynélküliségünkkel szemben képes fellépni.” (Pörczi Zsuzsa, filozófus)
Festészete alapvetően absztrakt, de mindig és hangsúlyosan valamilyen konkrét látványból indul ki. Eddigi életműve témái alapján osztható korszakokra, kategóriákra. A kilencvenes években kezdte Szobamozi című szénsorozatát. Itt a szobabelsőbe beszűrődő fények és a falra vetülő árnyékok jelennek meg először szénfestményeken, majd a rá összetéveszthetetlenül jellemző vegyes technikájú, nagy méretű képeken először 1998–2001 között. A Szobamozi-sorozathoz kapcsolódnak a műterembelsőket megjelenítő képei is. Már a Szobamozi sorozat által tematizált időszakban, és előtte is mindig érdekelte a táj… 2002 óta azonban egyre hangsúlyosabbá válik ez a vonulat művészetében. Tájképeinek alapját, motívumait mindig valóságos erdők, mezők, ligetek jelentik az ország legkülönbözőbb területein.
„A többféleképpen értelmezhető, tereptárgyakká összeálló foltok, szétfolyó festékpatakok, vonalak irizáló felületeket eredményeznek, de az összhatás mégis letisztult, nyugodt. A festői megoldások és eszközök bravúros felvonultatásán túl ezekben a realisztikus, mégis szimbolikusnak tekinthető tájakban Nádor Tibor önmaga panteisztikus feloldódását is megjeleníti. Nem is annyira a természettel, a tájjal, sokkal inkább annak atmoszférájával lényegül eggyé.”(Szeifert Judit)
2019-től táj alapú, természeti látványokból inspirált képei vonatkozásában bevezette művészetében a képtáj fogalmát.

Rendezvényeinken kép-és videófelvételek készülnek, melyeken felismerhetők, beazonosíthatók lehetnek az azon szereplő személyek. A felvételek az önkormányzat által kiadott újságban, valamint a szervező intézmények weboldalain, közösségi médiás felületein felhasználásra kerülhetnek. Az adatkezeléssel kapcsolatban részletes tájékoztató a helyszínen elhelyezett közleményben található.
Megosztás Email