Bortúrázás

 

Balatongyörök klímája mediterrán jellegű.

Ennek köszönhetően nagyon jól érzi itt magát a szőlő. A földtani adottságok is megfelelőek, így nem csoda, hogy a területen már a rómaiak is foglalkoztak szőlőtermesztéssel, borkészítéssel. A déli, napsütötte lankák ideálisak a szőlő optimális fejlődéséhez, édes, jó évjáratú borok készítéséhez. Sok helybeli család őrzi a hagyományt, s készít ma is kitűnő bort.

A legismertebb szőlőfajták az Olaszrizling, Ezerjó, Rizlingszilváni, Irsai Olivér és a Cserszegi Fűszeres. Számos program kerül megrendezésre a borkultúra keretében (Vince napi pincenapok, Orbán napi bórkóstoló, Márton napi borszentelés, valamint a borfesztivál és bordalfesztivál). Becehegyen számtalan borospince és présház áll, felújított és régi állapotában. Itt-ott a nádtetős pincék aranysárgán villannak ki a zöldellő szőlősorok közül.

A látvány lenyűgöző: a becehegyi kápolna mintegy őrszemként emelkedik ki a pincék és szőlők sorából, a háttérben pedig Badacsony körvonalai jelzik a Szigligeti-öböl határát. Bortúrák keretében bejárható az egész Becehegy, meglátogathatók a pincék, s ki-ki egy-egy pohár kóstolóval győződhet meg a balatoni borok kiváló minőségéről.

Képek a balatongyöröki bortúrázásról