A Balaton télen

 

A Balaton télen is gyönyörű.

Bizonyos arcait csak ilyenkor lehet megismerni, megfigyelni. A befagyott tó csodálatos látványt nyújthat, különösen, ha vékony hóréteg is van rajta, amit a szél felkap, s helyenként apró buckákban épít vissza. Érdemes ezt a Szépkilátóból megcsodálni, a látvány lélegzetelállító. Ide távcsővel ajánlott érkezni, hogy mindent meg lehessen figyelni. Gyakori vendég a tó jegén a róka, amint éppen kacsára, hattyúra fáj a foga, a téli, ínséges időkben.

Téli bundájában gyönyörűen pompázik a ravasz kis állat. Persze a kacsák ennek annyira nem örülnek, s lármás felháborodásuk messze elhallik. Akárcsak a rianások hangja. Aki még nem hallott ilyet, az először nem is tudja, hogy honnan ered a földöntúli hang. Ha reped a jég, nem tanácsos korcsolyázni, de egyébként a szélcsendes időben befagyott tó jegén százával korcsolyáznak a fiatalok. Süllőre és csukára érdemes ilyenkor horgászni lékből, a horgászat befejezése után azonban a léket feltétlenül meg kell jelölni.

A környék ilyenkor hangos a disznótoroktól, ahol jóféle házi hurka, kolbász és pálinka kerül az asztalra. Érdemes meglátogatni az adventi vásárokat is, ahol forralt bor, sült gesztenye és egyéb finomságok illata száll a levegőben. Télen is él a Balaton, csak másik arcát mutatja, egy különleges, felfedezni való arcát.

Képek