Kerékpártúra a Kis-Balatonra

8313 Balatongyörök, Sport, Aktív

Kerékpártúra
A Kis-Balaton madárvilágát legközelebb a fenékpusztai madárgyűrűző állomáson csodálhatjuk meg, ahol nemcsak a madarak gyűrűzésének lehetünk részesei, hanem egy kis állatkert is várja a kicsiket. Balatonszentgyörgyön a Gulya csárda mellett néhány szürkemarha tölti békésen az idejét. Vörsön aprócska Tűzoltómúzeum és tájház, és a major után földúton haladva több madárfigyelő található. Ha a túránk egész napos, ejtsük útba a Csillagvárat is, ahol panoptikum, állatsimogató, és korhű csárda nyújt felejthetetlen élményt.

Keszthelyt és a Kis-Balatont nem köti össze kerékpárút, így kisforgalmú műutakat lehet ajánlani. Zalavár kis település, komoly történelmi múlttal: récéskúti bazilika és a Salzburg-i apátság romjai, Cirill és Method emlékoszlopa. A Kis-Balaton bemutatóház a térség élővilágát mutatja be, ahonnan természetvédelmi területen kerekezhetünk el Balatonhídvégig. Lassan menjünk, akkor nem zavarjuk el a madarakat! A hidvégi madárles kunyhóból igazi madárparadicsom tárul elénk.

Ha a Kis-Balaton háztól a közúton megyünk tovább, át a töltésen – útközben legfeljebb frissítőre érdemes megállni. Zalakaroson viszont télen-nyáron vár a fürdő, de kellemes vendéglőket is találunk. A következő megálló Kápolnapuszta, ahol több tucat békés vizibivaly dőzsöl madarak társaságában. Hazafelé érdemes kitérőt tenni a Kányavári-szigetre, és a hídvégi madárles kunyhóhoz.

Képek a hosszabb kerékpártúráról

Megosztás Email