BALATONGYÖRÖK KAPTA A VIRÁGOS MAGYARORSZÁGÉRT VERSENY FŐDÍJÁT!

A Várkertbazárban rendezett ünnepélyes díjkiosztón 2014. november 28-án Balatongyörök község Önkormányzata nevében Biró Róbert polgármester vehette át a Virágos Magyarországért Verseny rangos kitüntetését: falu kategóriában településünk országos 1. helyezést szerzett. Ez a kiemelkedő eredmény egyben azt is jelenti, hogy 2015-ben az  Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén (Entente Florale)  Magyarországot a falvak kategóriájában BALATONGYÖRÖK képviseli.

Város kategóriában szintén egy Balaton-parti település, Siófok nyerte el az első díjat. Talán nem véletlen, hogy az aranyérmesek között idén két balatoni település is helyet kapott, ami jól jelzi a régióban végbemenő fejlődés pozitív irányát.

Huszonöt év elteltével ismét az európai élvonalba került Balatongyörök, amelyet 1990-ben az Entente Florale nemzetközi versenyen – elsőként a magyar települések közül – Prix d’Honneur különdíjjal jutalmazott a nemzetközi zsűri. Reméljük, hogy a jövő évi versenyről már aranyéremmel térhetünk vissza!

A jelenleg 12 európai országot tömörítő verseny alapító tagjai között van Magyarország, amely minden évben megszervezi a Virágos Magyarországért Versenyt. 

 A ha­zai környezetszépítő verseny történetében idén sok változás is történt, az eddigi falu – város kategóriák helyett belépett a kis falu, nagy falu, kis város, nagyváros megkülönböztetés, valamint külön értékelik a budapesti kerületeket is. Azonban a továbbiakban is csak két települést választ ki a szakemberekből álló bíráló bizottság, melyeket a nemzetközi versenyre továbbjuttatnak.

2014-ben 263 település nevezett a versenybe, a díjkiosztó ünnepségen pedig 74 különböző díjat adtak át a települések képviselőinek. A versenyt kiíró és támogató minisztériumok és egyéb szervezetek mind ajánlottak fel értékes nyereményeket. Így Balatongyörök is gazdagabb lett az első díj mellett 500.000 Ft támogatással, 1000 db virágpalántával és a Kertbarát Magazinban megjelenő kétoldalas cikkel.

A Virágos Magyarországért Versenyen való pozitív részvétel több ténye­ző együttes meglétének a következménye. Nem csak a település közterületeinek rendezettségét, szépségét nézik az ítélő bizottság tagjai, hanem a hulladékgazdálkodást, talajvédelmet, oktatási intézmények környezeti nevelési programját, a környezetvédelmi programot, az épített környezet mibenlétét, a turisztikai fejleszté­seket, kerékpárutakat és még sok más szempontot is figyelembe vesznek.

Mindezek mellett természetesen az is fontos, hogy a te­lepülés lakói milyen gondot fordítanak a kertjeik gondozására, így az elért siker mindannyiunk közös sikere is egyben!

Az önkormányzat mindent megtesz az elkövetkezendő évben, hogy Balatongyörök méltóképpen képviselhesse Magyarországot az európai versenyen, és minden eszközt megragad, hogy továb­bi fejlesztésekkel még vonzóbbá tegye a települést a külföldi zsűri előtt.

Ebben számítunk az Önök támogatására és segítségére is!

Biró Róbert polgármester