Művészei és alkotói

 

Balatongyörök számos magyar alkotó szülőhelye.

Eötvös Károly – író

Szavai máig a leghangulatosabban festik le a balatongyöröki táj szépségét: „Mikor Meszes-Györök irányába értünk, ahol az út északra fordul, a nap már nyugodni készült. Sugarait még teljes erővel ontá az előttünk elterülő tájra, de a sugarak már sárgulni és piroslani kezdtek. S a pirosló sugarak fényénél felnyílt előttem egy tájkép, amelyhez hasonlót még lángész nem alkotott. De nem is álmodott……”

„Sohasem felejtem azt a pillanatot, amikor én ezt a tündérországot először megláttam.”

Nógrády László – irodalomtörténész

Balatongyöröki tartózkodásának hatására írt regényei közül a legismertebbek a Balatoni kaland, Egy ágról szakadt diák élete, Jómadarak stb.

Bertha Bulcsu – író

A Balatoni évtizedek címmel írt szociográfiát, melyben Balatongyörök 1950-1955 közti életét is megismerheti az olvasó. A műben többek között ezt írja: „ A balatoni körkép Györökről a legszebb. A hegy oldalából a vízre tekintve olyan panoráma tárul elénk, ami a nápolyi öböl képével vetekszik.”

Az író balatongyöröki házában járt Kiss Dénes, Szakonyi Károly, Tüskés Tibor és Kertész Ákos is. 1960-tól az Esti Napló-, majd később a Dunántúli Napló kulturális rovatát vezette, de a Jelenkor prózarovatát is ő szerkesztette. 1971-74-ben az Új Írás felelős szerkesztője és az Élet és Irodalom főmunkatársa volt. Díjai: József Attila-, Gábor Andor-, Füst Milán-, Táncsics Mihály-díj. Balatongyörökön a Művelődési Ház az ő tiszteletére a Bertha Bulcsu nevet viseli.

Simon István – költő

Fiatal költőként járt Balatongyörökön és az itt átélt élményeit versbe öntötte “Györöki halászok” címmel.

Takáts Gyula – költő, író, műfordító

1956-ban Becehegyen vásárolt egy szőlőbirtokot. Nyarainak nagyobb részét itt töltötte, s írói műhellyé vált házában alkotott. Számos versében megörökítette a györöki táj szépségét. De írt birtokáról, pincéjéről és az ott végzett házkörüli-, szőlészeti munkáiról is. Becei ihletésű költészete nagyon sokszínű. Birtokán meglátogatták írók, költők és művészek. Többek között: Jankovicz Ferenc költő, Bárány Tamás prózaíró, Laczkó András író, Fodor József és Kenessey Jenő zeneszerző. Írásaikban ők is megemlítik a táj szépségeit és Takáts Gyula borral és szőlőműveléssel kapcsolatos tevékenységét.

Moldova György – író

1996-ban adta ki “A Balaton elrablása” című kötetét. A műben nem a tájról, hanem egy sajnálatos eseményről ír. Arról a sajnálatos eseményről, hogy hogyan vett el és töltött fel 2000 négyzetméternyi területet a Balatonból egy nagyvállalkozó. Miszerint a tőke a Balatonnál is fillérekért vásárolta fel az állami tulajdont.

Simándy József – operaénekes

A Kossuth-díjas operaénekes Balatongyörökön a Petőfi utcában házat, Becehegyen pedig szőlőbirtokot vásárolt. A községet második otthonának tekintette. A világhírű tenorista halálának első évfordulóján a településen Baráti Társaság alakult 1997-ben, azzal a céllal, hogy a művész emlékét ápolják. Ezt követően minden év augusztusában Simándy József emlékest kerül megrendezésre.

Martyn Ferenc – festőművész

A festőművész nyaralóval rendelkezett a településen. Ide vonzotta a táj, a csend, a pihenés lehetősége.

Töreky Ferenc – grafikus

E vidék szülötte, Becehegyen töltötte gyerekkorát, ahonnan később a faluba költözött. Otthonában saját műtermet alakított ki. A nyári kiállításokon bárki megcsodálhatta kiemelkedő grafikáit.

Pogány Ödön Gábor

A Szépművészeti Múzeum igazgatója Becehegyen élt. A györöki kiállítások szinte állandó megnyitója volt.

Raksányi Gellért – színművész

A Nemzet Színésze szinte minden nyarát Balatongyörökön töltötte. Rendezvényeken, szezonmegnyitókon rendszeresen szerepelt, verseket szavalt.

Csont Ferenc – festőművész

A II. világháborútól haláláig Balatongyörök lakója volt.

Mikus Gyula – festőművész

Rendszeresen Becehegyre járt festeni. Ismertek az itt készült képei, amelyek a panorámát, a mandulafákat ábrázolják.

Széchenyi Zsigmond – vadász, író

Neves Afrika kutató, az 1950-es évek végéig élt Balatongyörökön.

Dr. Sólyi József – fotóművész

1947-től haláláig Balatongyörök volt a szerelme. Képei is ezeket az érzéseket tükrözték, több, mint 40 év alatt készítette képeit a tájról, az emberekről és a tóról. Munkáiból Balatongyörökön 2004-ben időszakos kiállítást szervezett az Önkormányzat.

Képek a balatongyöröki présházakról